Tokajské víno

Tokajské víno

Z hrozna pestovanom v svetoznámej podhorskej vinárskej oblasti Tokaj, ktorú ohraničujú v tvare trojuholníka vrchy Sátor v Sátoraljaújhelyi, Abaújszántó a tokajský vrch Kopasz, sa vyrábajú ušľachtilé odrody vína. Preslávili sa pod spoločným názvom tokajské vína. Z hrozna pestovanom na pôde vulkanického pôvodu, sa vďaka viac storočným skúsenostiam vyrábajú medzinárodne uznávané moky – vína zo samorodných odrôd, furmint, lipovina a muškát.

Najznámejšou špecialitou tejto oblasti je tokajské asú – „Vinum Regum, Rex Vinorum”, čiže kráľ vín, víno kráľov. Prvé asú vyrobil okolo roku 1630 Máté Sepsi Laczkó, dvorný kňaz Zsuzsanny Lorántffy. V prípade priaznivého počasia prezretá šupka hroznovej bobuľky praskne a usadí sa na ňom ušľachtilá pleseň, botrytis cinerea, vďaka ktorej sa docieli muškátová chuť. Vinobranie sa koná tradične v druhej polovici októbra, oberá sa furmint a lipovina. Hrozná asú zbierajú vinohradníci do vaní a vytvoria z nich masu podobnú cestu. Na túto masu asú nalejú víno, po nasiaknutí ju lisujú a potom nechajú dozrievať v malých dubových sudoch. V závislosti od množstva putní (troj-, štvor-, päť - alebo šesťputňové) sa masa asú zaleje vínom, v množstve suda Günczkého typu (136 l). Počet takzvaných putní má teda vplyv na vlastnosti a kvalitu nápoja.

Doba dozrievania pred plnením do fliaš je o dva roky dlhšia, ako je počet putní. Príklad: so šesťputňovým vínom asú vyrobenom v roku 2000 sa môžeme najskôr stretnúť v obchodoch v roku 2008.

Básnik Vörösmarty vo svojej básni Dobré víno (Jó bor) ospevuje tokajské víno slovami:
„Netiekla vraj táto krv okolo starého Tokaja,
Aby farba tohto vína navždy sčernela?
Alebo žeby našu krajinu čakala zlatá budúcnosť,
Preto sa na nás usmieva mok Tokaja?”

Anatole France raz dostal fľašu tokajského vína do daru. „Aký šťastný môže byť kraj, kde sa z matičky zeme získavajú takéto medovo sladké pramene. Akí veselí, vyrovnaní a zdraví ľudia tam musia žiť! Aká horúca láska, koľko kultúry, vernosti, priateľstva, múdrosti...”
Najznámejší verš maďarskej hymny – báseň Ferenca Kölcseyho – definuje podstatu tokajského vína nasledovne:
„…Nektár, čo si kvapkal z vinohradov Tokaja…”

Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií
Používaním tohto webu tiež súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov vyplývajúce z najnovšieho nariadenia EÚ - GDPR. Súhlasím