Vínna turistika Oblasť Tokaj
Tokaj so svojimi sladkými a sýtymi vínami a špeciálnej technológie výroby využívajúc blahodárne účinky ušľachtilej pliesne Botrytis Cinerea reprezentuje taký jedinečný štýl, že si zaslúži byť zaradený do samostatného regiónu. Vína typu Aszú a Szamorodni vyrobené z odrôd Furmint, Hárslevelü a Muškát žltý sú jedinečné v celej Európe.
Svetoznáma historická vinárska oblasť sa rozprestiera na severovýchodnej pohraničnej oblasti krajiny, na rázovitých kopcoch Zemplínskych vrchov. Napriek tomu, že sa tu pestuje vinič a vyrába víno už 1.000 rokov, preslávila sa len v 17. stor., keď sa začali vyrábať vína typu tokajské asu. Do vinárskej oblasti patrí 27 obcí, medzi inými Mád, Tolcsva, Sárospatak, Tállya, Szerencs, Tarcal, Sátoraljaújhely, Tokaj. Tieto lokality boli deklarované ako uzavretá oblasť, jej výrobky sa tešia výnimočnej ochrane. Na pestovanie viniča, výrobu, školenie, skladovanie a predaj vína sa vzťahujú špeciálne pravidlá a predpisy.
Klimatické podmienky podhorskej oblasti Tokaja sú pre pestovanie viniča najvhodnejšie v celej krajine. Tajomstvo tokajského vína je schované v dobrej kombinácii viacerých faktorov: zemepisnej polohy, zložení pôdy (vulkanický pôvod), podnebia, vhodných odrôd a špeciálnych technologických postupoch výroby vína. Prevažná väčšina viničov sa nachádza na miernych a slnečných južných svahoch, ktoré sú chránené od vplyvov severných chladných prúdov. Najrozšírenejšími odrodami sú Furmint, Hárslevelű (Lipovina) a Muškát žltý, ktoré sa najlepšie hodia pre tradičnú výrobu asu vín. Modré odrody sa vo vinárskej oblasti vôbec nepestujú.