Vínna turistika Oblasť Mór
Patria sem oblasti okolo Budína a oblasti pri Dunaji severne od Budapešti. Pestujú sa tu výlučne biele odrody. Najvýznamnejšie sú medzinárodné odrody Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rizling rýnsky, Tramín a Muškát Ottonel, ale pestujú sa aj tradičné odrody, ako Rizling vlašský, Dievčie hrozno a Ezerjó („Tausendgut“).
V tejto oblasti pestovali hrozno už Kelti i Rimania, prvé písomné zmienky o obci pochádzajú z doby kráľa Bela I. 1060-1063. Kultúra pestovania vína upadla počas tureckej nadvlády, jeho vzrast nastal na konci 17. storočia vďaka prichádzajúcim nemeckým osadlíkom a kapucínom, ktorí zaviedli nové śpôsoby pestovania vína. K ich menám sa viaže aj vyšľachtenie odrody slávneho vína „Ezerjó”.
Plocha a poloha: 899 ha úrodných viníc v katastri 6 obcí. Oblasť leží v údolí medzi pohoriami Vértes a Bakony, vinice nájdeme na južných svahoch pohoria Vértes.
Typické odrody vinárskej oblasti Mór sú v prvom rade biele vína. Miestnym slávnym vínom je odroda "Ezerjó"("Tausendgut"), ktorá sa podľa názoru mnohých práve tu rodí v tej najlepšej kvalite. Ďaľšie známe druhy sú: Leányka, Tramini (Tramín červený), Chardonnay, Rajnai Rizling (Ryzlink rýnský), Rizlingszilváni (Müller Thurgau), Irsai Olivér.
Aromatika vína z oblasti Mór má najbližšie ku kvetinovým tónom. Pomerne častá je vápenatá mineralita a tvrdší charakter vín. Zber dostatočne vyzretého hrozna a obmedzenia výnosov je tu obzvlášť žiaduce, pretože mikroklíma a pôda dávajú vysoký obsah kyselín.